شناسه
نام: محمدعلی
نام خانوادگی: منتظری
نام پدر: حسینعلی
نام مادر:
تاریخ تولد: ۱۳۲۳/۱/۱
محل تولد: نجف آباد اصفهان
سن: ۳۷ سال
تحصیلات: حوزوی
وضعیت تاهل: متاهل
مسئولیت: نماینده مجلس شورای اسلامی
تاریخ شهادت: ۱۳۶۰/۴/۷
محل شهادت:
نحوۀ شهادت: ترور
مزار: حرم حضرت معصومه (ص)
زندگینامه
شهید محمدعلی منتظری سال ۱۳۲۳ در نجف آباد اصفهان به دنیا آمد.
او دروس ابتدایی را در نجف آباد گذراند و در ایام تابستان، به پدربزرگش در کار کشاورزی کمک میکرد. در جریان قیام ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ فعالانه شرکت نمود و پس از سرکوب خونین قیام، به همراه چند تن از همفکرانش به نگارش و تکثیر مخفیانه اعلامیه، بر ضد رژیم شاه اقدام کرد. همچنین به امضا گرفتن از فضلای حوزههای علمیه قم و سایر شهرستانها در اعلامیههای جمعی ضد رژیم مبادرت مینمود.
محمدعلی منتظری در اول فروردین ۱۳۴۵، پس از پخش اعلامیه در حرم مطهر حضرت معصومه (سلاماللهعلیها)، دستگیر و زندانی شد و شکنجههای فراوان دید و سپس در دادگاه نظامی به سه سال زندان محکوم گردید. وی در طول دوران محکومیت به مطالعات تئوریک خود ادامه داد و درضمن، به تکمیل زبان انگلیسی خویش پرداخت و بارها پیرامون مسائل عقیدتی و سیاسی با رهبران و نظریه پردازان بحثهای طولانی داشت و به این نتیجه رسید که مبارزان مسلمان، پیش از هر چیز نیازمند تشکلات منسجم سیاسی هستند.
وی در اواخر ۱۳۴۷ از زندان آزاد شد و بلافاصله، سازمان سیاسی مخفیانه تشکیل داد و به شناسایی، عضوگیری و کادرسازی اقدام کرد. عرصه فعالیتهای سیاسی او، مدارس دینی قم و اعضای تشکیلات مخفی وی، طلاب جوان مدارس بودند. در تابستان ۱۳۴۸ برای گروهی از طلاب جواب، به مدت سه ماه «حکومت اسلامی» تدریس کرد. سال بعد، وی اعلامیهای مخفیانه با «امضای جمعی از طلاب حوزه علمیه قم» انتشار داد و در آن به شدت از سرمایه گذاری کلان سرمایه داران صهیونیست امریکا در ایران انتقاد کرد. در اوایل ۱۳۵۷ که به مناسبت اربعین شهدای شهرها، تظاهرات گستردهای برگزار میشد، وی برای سازماندهی تظاهرات مردمی و مقابله با خطوط انحرافی و سازشکارانه، مخفیانه وارد ایران شد و با کمک دوستان خود بر ادامه تظاهرات و گسترش اعتصابات، تأکید ورزید.
پس از مهاجرت امام به پاریس، او نیز بدانجا رفت و از افراد بسیار فعال و مطمئن بیت امام گردید. بعد از گذشت یک ماه و اندی، از طریق سوریه و عراق وارد ایران شد و مورد استقبال پرشور اهالی شهرهای مسیر قرار گرفت. در بهمن ۱۳۵۷، وی در «کمیته امام»، همکاری مؤثری داشت و در تحصن علما و روحانیون در مسجد دانشگاه تهران، به نشانه اعتراض به بسته شدن فرودگاه تهران و تأخیر در پرواز امام، نقش عمدهای ایفا نمود.
محمدعلی منتظری در نخستین انتخابات مجلس شورای اسلامی، به نمایندگی از مردم نجف آباد وارد مجلس شد و از اعضای کمیسیون خارج مجلس گردید و بیشتر وقت خود را صرف ارتباط با نهضتهای آزادی بخش مینمود. وی همچنین در جلسات شورای عالی دفاع نیز شرکت میکرد. او در هیأت بررسی شایعه شکنجه ـ که توسط بنی صدر انتشار یافته بود ـ نماینده امام بود و پس از بررسیهای دقیق، طی نامه سرگشادهای به امام دروغ بودن این شایعه و نقش بنی صدر را در انتشار آن، به روشنی بیان کرد.
وی پس از یک دوره انتقاد سخت به آیت الله بهشتی و حزب جمهوری اسلامی وقتی که او را آماج حملات بی امان همه مخالفان انقلاب دید، به وی نزدیک شد و همکاری صمیمانهای را با او آغاز کرد.
سرانجام در روز ۷ تیر ۱۳۶۰ در جلسه عمومی و مهمی که پس از عزل بنی صدر در سالن اجتماعات حزب جمهوری اسلامی برگزار شد، شرکت نمود که بر اثر بمب گذاری در آنجا توسط منافقین، وی به همراه بیش از هفتاد نفر از حضار در مجلس به شهادت رسید.